دسته بندی | علوم انسانی |
بازدید ها | 3 |
فرمت فایل | ppt |
حجم فایل | 2784 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 42 |
نام فایل : حاصلخیزی دریاچهها
فرمت : .ppt
تعداد صفحه/اسلاید : 42
حجم : 3 مگابایت
بنام خدا
حاصلخیزی دریاچهها
Lakes Productivity
حاصلخیزی دریاچهها به وسیله اندازهگیری میزان رشد جلبکها که میتواند بوسیله مواد مغذی در دسترس حمایت شود، تعیین میگردد. در واقع افزایش حاصلخیزی معمولاً موجب تنزل کیفیت آب میگردد. زیرا در اثر رشد بیش از حد جلبکها تغییرات نامطلوبی درآب بروز میکند. بطور کلی حاصلخیزی دریاچه نقش مهمی در تعیین کیفیت آب به عهده دارد و میتواند یک مبنا برای طبقهبندی دریاچهها باشد
انواع دریاچه براساس شدت حاصلخیزی عبارتند از:ـ دریاچههای الیگوتروفیک Oligotrophic lakes ـ دریاچههای اتروفیک Eutrophic lakes ـ دریاچههای مزوتروفیک Mesotrophic lakes ـ دریاچههای پیر Senescent lakes
مقایسه پارامترهای کیفی در دریاچههای الیگوتروفیک، اتروفیک و مزوتروفیک
مشخصات جلبکها در دریاچههای الیگوتروفیک، مزوتروفیک و اتروفیک
1- دریاچه های الیگوتروفیک : دارای مقادیر کمی از ازت و فسفر بوده بنابراین حاصلخیزی کمی دارند. به همین دلیل عمق زیادی ازآب شفاف بوده وبه عبارتی ضخامت منطقه نوری در دریاچه ها زیاد است . از طرفی در این دریاچه ها در فصل تابستان و زمان بروز لایه بندی حرارتی غالباً لایه هیپولیمنیون هوازی است .
2- دریاچه های اوتروفیک : این دریاچه ها حاوی مقادیر زیادی از ازت و فسفر بوده و حاصلخیزی زیادی دارند . به دلیل حضور بیش از حد جلبکها کدورت آب بسیار زیاد بوده و عمق منطقه نوری کم است . از طرفی به دلیل تجمع بیش از حد رسوبات این دریاچه ها نسبت به دریاچه های الیگوتروفیک دارای عمق نسبتاً کمی هستند و معمولاً در فصل تابستان لایه هیپولیمنیون بی هوازی است
3- دریاچه های مزوتروفیک : کیفیت آب در این دریاچه ها در حد واسط بین دریاچه های الیگوتروفیک و اوتروفیک است . با این حال معمولاً لایه هیپولیمنیون در این دریاچه ها هوازی است.
4- دریاچه های پیر : با گذشت زمان و به دلیل بار آلی بالا و مقادیر زیاد رسوبات به این دریاچه ها میزان عمق به شدت کاهش یافته و لذا جمعیت زیادی از گیاهان آبزی ریشه دار در این دریاچه ها مشاهده می شود . از طرفی در صورت ورود مواد آلی و بار جامدات ، دریاچه های پیر نهایتاً به مرداب تبدیل می شود .
اتروفیکاسیون Eutrophication
اتروفیکاسیون یک فرآیند طبیعی است که طی آن دریاچهها به تدریج کم عمق شده و از طریق ورود نوترینتها به آنها حاصلخیزتر میگردند. به عبارت دیگر اتروفیکاسیون فرآیندی است که طی آن در اثر ورود نوترینتها به آب رودخانه یا دریاچه، موجب رشد شدید جلبکها در آب، کاهش عمق مفید و تخریب کیفیت آب میگردد
بنابراین دریاچههای الیگوتروفیک به تدریج از مراحل مزوتروفیک، اتروفیک و مرحله پیری میگذرند و سپس احتمالاً بطور کامل از رسوبات پر میشوند. زمان لازم برای این فرآیند به اندازه دریاچه، میزان نوترینتها و مواد معلق قابل تهنشینی بستگی دارد.گاهی اوقات در نتیجه فعالیت انسان بطور مصنوعی رسوبات و نوترینتها به رودخانه یا دریاچه تخلیه میشود که موجب تشدید پدیده اتروفیکاسیون میگردد
جلبکها و اثرات آنهاجلبکها مجموعهای از موجودات ذرهبینی تا موجودات درشت گیاهی هستند که تحت عنوان Micro Algae و Macro Algae مطرح میباشد. دارای ساختمان نسبتاً ساده، مولد اکسیژن و بیشتر آنها حالت میکروسکوپی دارند و به اشکال مختلف سلول مجزا تا کلنیهای گسترده و اشکال پرسلولی بزرگ دیده میشوند. آنها قادرند با کمک نور خورشید به عنوان منبع انرژی و دیاکسید کربن به عنوان منبع کربن فعالیت کرده و تولید اکسیژن و سلول جدید نمایند
اثرات جلبکهاـ ایجاد طعم و بوی نامطلوب در آبـ تولید رنگـ ایجاد خوردگیـ انسداد صافیها در سیستم تصفیه آبـ اثر بر تصفیه آب و تولید پیش ساز محصولات جانبی گندزداییـ تولید لجن در کف و دیواره مخازنـ تولید سم
طعم و بو Taste and odor
جلبکها ارگانیسم هایی هستند فتوسنتز کننده که رشد و تکثیر بیش از حد آنها در منابع آب سطحی منجر به بروز مشکلات متعددی نظیر طعم و بو می شود. در واقع این ارگانیسمها در نتیجة متابولیسم و فتوسنتز ترکیباتی را در داخل آب ترشح می کنند که منجر به طعم و بوی نامطلوب در آب می شود.
مهمترین این ترکیبات عبارتند از ژئوزمین ، متیل ایزوبورنئول (MIB) ، ایزوپروپیل متوکسی پیرازین و ایزوبوتیل متوکسی پیرازین
....